Fashion

Tricoul – cel mai popular obiect vestimentar

Istoria Tricourilor

Nu ne trebuie prea mult timp de gândire, pentru a ne da seama cam cât de utilizat este un tricou în zilele noastre. Majoritatea oamenilor, poartă cel puțin o dată la două zile tricouri, asortându-le diferitelor ținute.

Cu toate acestea, există și numeroase persoane împătimite și pasionate de acest obiect vestimentar, care aleg să îl colecționeze. Astfel, reușesc să strângă numeroase modele, din diferite perioade ale modei și în diverse culori, bucurându-se de fiecare în parte.

Tricoul, ca piesă vestimentară, este probabil cel mai popular și cel mai versatil, în zilele noastre. Acesta poate fi purtat în absolut orice situație, putând fi alăturat unui costum, în cazul unui eveniment, dar poate fi asortat cu succes și unei perechi de blugi, unei perechi de pantaloni scurți sau unui trening.

În cazul doamnelor sau domnișoarelor, este adesea folosit cu blugi, cu pantaloni eleganți, fie strâmți sau largi, dar și cu fuste. De asemenea, nouă tendință în modă, a început să capete formă. Aceasta presupune ca o rochie simplă, cu bretele, cel mai adesea neagră, să fie purtată peste un tricou unicolor, creând astfel un look unic și chic.

Istoria tricoului

Chiar dacă avem impresia că tricourile au fost prezente dintotdeauna în viața oamenilor, acestea s-au integral destul de greu în lumea modei și în societate. Dacă este să aruncăm o privire la istoria tricoului, ne vom da seama ca acesta a apărut destul de târziu, originile lui datând din secolului al XIX-lea.

La acea vreme, muncitorii și-au tăiat salopetele, pe care le purtau ca uniforme, pentru ca în perioadele toride, să nu le mai fie atât de cald, astfel creând două piese vestimentare distincte. Într-adevăr, partea superioară avea încă mâneci lungi, precum și nasturi.

Mai târziu, în timpul conflictului militar dintre Spania și Statele Unite (războiul hispano-american), care a avut loc în anul 1898, acest tip de bluză a fost din ce în ce mai des utilizată, urmând ca în anul 1913, ideea să fie preluată de marina americană.

Pușcașii marini purtau tricourile fără mâneci pe sub uniformele militare, dar și după orele de instrucție, în permisii, sau după orele de muncă, atunci când își scoteau vestonul și rămâneau în tricou.

În rândul civililor, piesa vestimentară și-a făcut apariția odată cu lansarea romanului Dincolo de Paradis de F. Scott Fitzgerald. Conform dicționarului Oxford, scriitorul Fitzgerald a fost primul care a folosit termenul de T-Shirt, pentru a defini tricoul. Astfel, în romanul său, tricoul se afla pe o listă cu obiecte, pe care personajul cărții trebuia să le ia atunci când mergea la internat.

Nu a durat mult până când, în anii ‘30, filmele cu Charlie Chaplin au fost difuzate în cinematografe, personajul principal purtând tricoul ca obiect vestimentar de sine stătător. Tot în acea perioadă, îndrăzneața creatoare de modă Coco Chanel, apare, în Riviera Franceză, îmbrăcată într-un tricou cu mânecă lungă, transformând piesa vestimentară din lenjerie intimă, într-una de petrecere a timpului liber.

Se poate observa, că la începutul anilor ‘60, această piesă vestimentară a cunoscut o adevărată popularitate. Oamenii se obișnuiseră cu noua haină și o purtau în numeroase contexte. Prin urmare, micii și marii antreprenori de la acea vreme profită de această modă, construindu-si afaceri înfloritoare.

Tricourile cu imprimeuri – o nouă afacere

Istoria Tricoului

Tricourile cu imprimeuri s-au născut din dorința oamenilor de a se exprima, în mod liber și de a își comunica ideile și principiile, cu ajutorul unui limbaj non-verbal. Pentru prima oară, în anul 1960, au apărut tricourile cu sloganuri, inspirate de filmele Disney și create de un magazin care se numea Mr Freedom din Chelsea.

Apoi, designerul de modă și femeia de afaceri engleză Viviene Weestwood a continuat această idee, creând tricouri cu mesaje politice, pentru activiști. Deși aceștia nu puteau vorbi, aveau posibilitatea de a își exprima convingerile cu ajutorul acestei piese vestimentare populare.

Un exemplu elocvent, îl reprezintă întâlnirea dintre activista Katharine Hamnett și fostul prim-ministru englez, Margaret Thatcher. Cu această ocazie, Katharine Hamnett a purtat un tricou cu mesajul 58% don’t want Pershing, ce făcea referire la faptul că 58% dintre britanici nu își doresc rachetele Pershing pe teritoriul țării.

Tricoul în prezent

Într-adevăr, istoria tricoului este una mult mai vastă și mai complexă, în comparație cu ce credeam a fi. Cu toate acestea, nu s-a încheiat, continuând să se dezvolte și să creeze noi stiluri vestimentare.

Dacă în deceniile trecute, tricourile strâmte erau la modă, evidențiindu-ne talia și formele corpului, în ultimii ani, tendințele în modă au început să se schimbe ușor, ușor. Astfel, mergând prin magazine, vom observa din ce în ce mai des tricouri cu o croială largă, adesea imprimate cu simboluri bine cunoscute, cu trupele preferate, ori cu actori iubiți din seriale populare.

În prezent, tricoul este cea mai populară obiect  vestimentar. În cazul în care ești adeptul unui stil sport, îl poți purta cu succes, cu orice fel de trening, dar și cu o pereche de pantaloni scurți, lejeri.

Pe de altă parte, dacă ești o persoană elegantă, cu o viață activă, un tricou este oricând binevenit, putând fi purtat chiar și la costum. Cu siguranță, te vei simți mult mai comod și mai relaxat. Dacă alegi ca în partea de jos, piesele vestimentare să fie ceva mai simple, poți compensa cu un tricou multicolor, cu multe detalii și texturi.

Modele de tricouri

Fiind foarte utilizat, de toate categoriile de vârstă, de la bebeluși, la militari și până la persoane mai în vârstă, modelele tricourilor au fost adaptate, astfel încât să poată fi purtate de absolut oricine, în orice situație.

  • Tricou cu imprimeuri
  • Tricou cu mânecă
  • Tricou cu anchior sau cu decolteu în V (V-Neck)
  • Tricou Polo cu gulerul precum cel al cămășii, însoțit de 3 nasturi
  • Tricou cu nasturi (Henley T-shirt), derivate ale tricourilor Polo, fără guler

Etimologia cuvântului

În limba engleză, cuvântul T-shirt, este cel care definește această piesă vestimentară, și care, tradus mot à mot înseamnă cămașă T. Cel mai probabil, a fost denumit astfel, datorită formei de T pe care o are.

În limba română, cuvântul tricou provine din cuvântul tricot. Tricot, în limba franceză se definește printr-o țesătură din fibre textile (cel mai adesea bumbac), care acoperă partea superioară a corpului.

Materiale folosite în fabricarea tricourilor

  • Bumbacul este, cu siguranță, materialul cel mai folosit în fabricarea tricourilor și nu numai, fiind utilizat din cele mai vechi timpuri. Țesătura din bumbac este foarte rezistentă, dar în același timp plăcută la atingere. În plus, spre deosebire de alte materiale, precum poliesterul, lasă pielea să respire, făcându-l potrivit în perioada verii.
  • Poliesterul este un material foarte potrivit atunci când vine vorba de tricourile special făcute pentru sportivi (cicliștii). Deși poate părea contraintuitiv să alegi un tricou dintr-o țesătură artificială, în defavoarea uneia naturale, poliesterul are marele avantaj de a se usca foarte rapid și de a nu se lipi de corp, atunci când depui efort și transpiri.
  • Elastanul/Lycra este un material foarte elastic, după cum ne putem da seama și din denumirea lui. Mai mult decât atât este foarte rezistent, moale și nu se deformează în timp. În prezent, elastanul este foarte utilizat de către sportivi, datorită flexibilității și lejerității sale.
  • Vâscoza este o combinație de bumbac și celuloză, aflându-se la granița dintre fibrele naturale și cele artificiale. De asemenea, este considerată fiind varianta mai accesibilă la preț a mătăsii, fiind un material moale și plăcut la atingere. Cu toate acestea, nu are o durabilitate foarte mare, având tendința de a se încreți după purtări repetate.
author-avatar

Despre Răzvan Bănică

Sunt Răzvan, fondator Ziga. Am o pasiune pentru design și produsele handmade. Îmi place vinul :), îmi plac discuțiile care gâdilă mintea și imaginația, îmi place să descopăr cum gândește lumea. Și din când în când imi place sa scriu.

Related Posts

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *