Cum să crești și să înmulțești plantele suculente

Plantele suculente sunt preferate de mulți grădinari și pasionați de plante datorită aspectului lor exotic și ușurinței de îngrijire. Acestea sunt ideale pentru cei care își doresc plante de interior sau exterior care să nu necesite prea multă atenție, dar care să ofere totuși un decor spectaculos. În acest articol, vei descoperi cum să crești și să înmulțești plantele suculente, astfel încât să te bucuri de frumusețea și beneficiile lor cât mai mult timp.

1. Alegerea suculentelor potrivite

Specii populare

Există o mare varietate de suculente din care poți alege, fiecare având propriile caracteristici și nevoi specifice. Printre cele mai populare se numără:

 • Echeveria: Recunoscută pentru rozetele sale atractive, această specie este foarte ușor de îngrijit.
 • Aloe Vera: Cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, aloe vera este o plantă robustă și versatilă.
 • Sedum: Cu frunzele sale mici și cărnoase, sedum este ideală pentru grădinile stâncoase și acoperișurile verzi.
 • Haworthia: Aceste plante mici și compacte sunt perfecte pentru spații mici și birouri.

Factori de considerat

Când alegi suculentele, ține cont de următorii factori:

 • Condițiile de iluminare: Majoritatea suculentelor preferă lumina puternică, indirectă. Dacă locuiești într-o zonă cu lumină naturală limitată, optează pentru specii care tolerează umbra.
 • Spațiul disponibil: Alege suculente care se potrivesc cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. Plantele mici sunt ideale pentru rafturi și birouri, în timp ce speciile mai mari pot fi plasate pe podea sau în grădină.
 • Estetica dorită: Gândește-te la aspectul pe care vrei să-l obții. Unele suculente au frunze colorate, în timp ce altele sunt mai simple, dar au forme interesante.

2. Îngrijirea plantelor suculente

Lumină

Plantele suculente au nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta corespunzător. Plasează-le într-un loc luminos, unde pot primi cel puțin 6 ore de lumină indirectă pe zi. Dacă nu ai suficientă lumină naturală, poți folosi lămpi speciale pentru plante.

Apă

Unul dintre cele mai importante aspecte ale îngrijirii suculentelor este udarea corectă. Aceste plante sunt adaptate să supraviețuiască în condiții de secetă, așa că nu le uda prea des. Lasă solul să se usuce complet între udări. În general, este suficient să le uzi o dată pe săptămână în timpul verii și o dată la două-trei săptămâni în timpul iernii.

Sol

Suculentele au nevoie de un sol bine drenat pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Folosește un amestec special pentru cactuși și suculente sau pregătește-ți propriul amestec adăugând nisip sau perlit în pământul de flori obișnuit.

Temperatură

Majoritatea suculentelor preferă temperaturi moderate, între 20-30°C. Totuși, ele pot tolera și temperaturi mai ridicate sau mai scăzute, atâta timp cât nu sunt expuse la îngheț sau la căldură extremă pentru perioade lungi.

Umiditate

Suculentele preferă aerul uscat și nu necesită o umiditate ridicată. Evită să le plasezi în băi sau bucătării unde umiditatea este mai mare. Dacă locuiești într-o zonă foarte umedă, asigură-te că există o bună ventilație în jurul plantelor.

3. Înmulțirea suculentelor

Înmulțirea prin butași de frunze

Aceasta este una dintre cele mai simple și populare metode de înmulțire a suculentelor. Urmează acești pași:

 1. Alege o frunză sănătoasă: Alege o frunză matură și sănătoasă de la baza plantei mamă.
 2. Taie frunza: Folosește un cuțit sterilizat sau foarfecă pentru a tăia frunza de la bază.
 3. Lasă frunza să se usuce: Pune frunza într-un loc uscat și ferit de lumina directă a soarelui pentru câteva zile, până când tăietura se vindecă și se formează un calus.
 4. Plantează frunza: Așază frunza pe un amestec de sol bine drenat, fără a o îngropa. Uda ușor solul pentru a-l umezi.
 5. Așteaptă rădăcinile: În câteva săptămâni, frunza va începe să dezvolte rădăcini și o plantă nouă va apărea la baza ei.

Înmulțirea prin butași de tulpină

Pentru suculentele cu tulpini, această metodă este foarte eficientă. Pașii sunt asemănători cu cei pentru butașii de frunze:

 1. Alege o tulpină sănătoasă: Alege o tulpină matură și sănătoasă de la planta mamă.
 2. Taie tulpina: Folosește un cuțit sterilizat sau foarfecă pentru a tăia tulpina.
 3. Lasă tulpina să se usuce: Pune tulpina într-un loc uscat și ferit de lumina directă a soarelui pentru câteva zile, până când tăietura se vindecă și se formează un calus.
 4. Plantează tulpina: Plantează tulpina în sol bine drenat, îngropând ușor baza acesteia. Uda ușor solul pentru a-l umezi.
 5. Așteaptă rădăcinile: În câteva săptămâni, tulpina va începe să dezvolte rădăcini și o plantă nouă va apărea la baza ei.

Înmulțirea prin semințe

Deși este mai puțin comună, înmulțirea suculentelor prin semințe este o opțiune pentru cei care doresc să experimenteze. Aceasta este o metodă mai lentă și mai dificilă, dar poate fi foarte satisfăcătoare.

 1. Colectează semințele: Dacă ai suculente care înfloresc, colectează semințele de la florile mature.
 2. Pregătește solul: Folosește un amestec de sol bine drenat pentru semințe.
 3. Plantează semințele: Plantează semințele la suprafața solului și acoperă-le ușor cu un strat subțire de sol.
 4. Uda solul: Uda solul ușor pentru a-l umezi și acoperă vasul cu o folie de plastic pentru a menține umiditatea.
 5. Așteaptă germinarea: Pune vasul într-un loc luminos și cald și așteaptă ca semințele să germineze. Acest proces poate dura câteva săptămâni sau chiar luni.

4. Probleme comune și soluții

Putrezirea rădăcinilor

Putrezirea rădăcinilor este o problemă comună la suculente, cauzată de udarea excesivă. Pentru a preveni acest lucru, asigură-te că solul este bine drenat și lasă-l să se usuce complet între udări. Dacă observi că frunzele devin moi și translucide, este posibil ca rădăcinile să fi putrezit. În acest caz, scoate planta din sol, taie părțile afectate și lasă tăieturile să se usuce înainte de a replanta.

Creșterea etiolată

Creșterea etiolată se manifestă prin tulpini lungi și slabe, cu frunze distanțate, și este cauzată de lipsa de lumină. Pentru a remedia această problemă, mută planta într-un loc mai luminos și asigură-te că primește suficientă lumină indirectă. Dacă planta este deja etiolată, poți tăia tulpinile și folosi butașii pentru a înmulți planta.

Dăunători

Suculentele pot fi afectate de diverse dăunători, precum afide, păianjeni roșii și coșenile. Pentru a controla dăunătorii, poți folosi soluții naturale, cum ar fi săpunul insecticid sau uleiul de neem. În cazuri mai grave, poate fi necesar să folosești insecticide chimice.

Concluzie

Îngrijirea și înmulțirea suculentelor poate fi o activitate plină de satisfacții, mai ales datorită frumuseții și diversității acestor plante. Cu un minim de atenție și respectând câteva reguli simple, poți avea o colecție impresionantă de suculente sănătoase și vibrante. Indiferent dacă ești începător sau un grădinar experimentat, suculentele sunt o alegere excelentă pentru orice spațiu. Învățând să le crești și să le înmulțești corect, vei putea să te bucuri de ele ani la rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *